Borůvky patří mezi nejzdravější potraviny, i proto jsme je zařadili do našeho blogu. Nejen skvělá chuť a nespočet možností zpracování, ale i řada vynikajících účinků na naše zdraví je dělají super potravinou.
V dnešním postu rozebereme co obsahují, v čem přispívají, ale také doporučujeme pár tipů, jak si je vychutnat co nejlépe.
Obsah:
V borůvkách najdeme hned několik složek prosperující našemu zdraví. Jedná se převážně o draslík, železo, fosfor, hořčík a síra. Z pohledu vitamínů jsou bohaté především na skupinu B a C, ale i na provitamin A. Dále v borůvkách najdeme i antokyany, jinými slovy rostlinné pigmenty. V neposledním řade jsou v nich přítomné i antioxidanty.
Přínos:
1. antioxidanty přispívají k lepšímu obranyschopnosti organizmu
2. vitamín C posiluje imunitní systém
3. modré barvivo borůvek chrání Vaše sliznice od úst až do konečníku
4. antokyany snižují riziko infarktu a přispívají ke zdraví srdce
5. antioxidanty, antokyany, flavonoidy dokážou snižovat volné radikály
6. vysoký obsah vlákniny podporuje trávení
7. regeneruji oční barvivo a přispívají ostřejšímu zraku
8. fungují jako detox organizmu
9. jsou dietní :-)
Tip:
Borůvkový smoothie
Jednoduchá a vynikající: borůvky, banán, bílý jogurt, mléko a chia semínka. Pro svěží chuť můžeme zdobit listí máty.