MorgenVIT superfood #3: 10 neuvěřitelných zdravotních výhod chia semínek

MorgenVIT superfood #3: 10 neuvěřitelných zdravotních výhod chia semínek

Každou chvíli přichází nová a nová zdravotní šílenství. Samozřejmě řada z nich je pravdivý, ovšem velká porce z nich nemusí být zas tak kouzelný. Pokud jste člověk, který se stará o svoje zdraví a chce být v nejlepší zdravotní kondici, často čtete řadu odborných či klasických článků, jaké ingredience jsou ty nejvhodnější do Vašeho jídelníčku. Zde ovšem chybu neuděláte, chia semínka odborníci řadí s velkou jistotou do skupiny superpotravin. A nyní Vám ukážeme 10 důvodů, proč by jste měli ty kouzelné semínka zařadit i Vy do Vašich jídelníčků.


1. plné aminokyselin
Chia semínka jsou kompletní bílkovinou. Máme na mysli fakt, že obsahují všech devět aminokyselin, které tělo nedokáže samo vyrobit. A jelikož tělo neuchovává aminokyseliny stejně jak tuk, musíme je dennodenně doplňovat. Proto doporučujeme okořenit ranní mysli s chia semínky, či svačinové smoothie.

2. vysoký obsah vláknin
Pouhá lžíce (15 ml) chia semínek Vám dá 20 % doporučené dávky denních vláknin. Ve skutečnosti se jedná o nerozpustnou vlákninu, čili hromadí, když se dostávají do "styku" s vodou. V čem je to mimo jiné dobré? Budete se cítit více sytější po jídle.

3. voják proti špatnému cholesterolu
Nerozpustné vlákniny nejen omezují hlad, ale mají potenciál snížit LDL cholesterol. Vaše úroveň cukru v krvi konzumováním chia semínek nebude vyskakovat.

4. silné kosti
Vezmeme si v potaz, že konzumujeme 2 lžíce chia semínek, mluvíme-li o polévkové lžíce, konzumujeme zhruba 130-140 mg vápníku. Taková dávka je zhruba pětina denního doporučení kalcia (vápník).

5. nabité antioxidanty
Semínka jsou bohatá na beta karoten, mangan, selen i vitamin C. Co tyto prvky mají společné? -> jsou skvělými antioxidanty, které pomáhají při boji proti poškození buněk.

6. zdroj omega-3
Omega-3 podporuje zdraví srdíčka. Chia semínka jich mají hodně. Ve skutečnosti obsahují mnohdy více, než různé oleje. Konzumováním uděláte perfektní věc pro Váš kardiovaskulární systém. Stovky studií ukazují, že jedinci s jídelníčkem bohaté na omega-3 mají lepší zdraví srdce a velice nízké procento kardiovaskulárních onemocnění.

7. podpora trávení
Gel vznikající při interakci s tekutinou (voda, či mléko) pozitivně ovlivňuje naši stolici. V prvním řadě zabraňují zácpě a v druhém řadě přispívají k pravidelnému cyklu "odpadové produkce".

8. skvělá náhražka veganů
Semínka se ve vodě nerozpustí, proto je často používán jako zahušťovadlo. Řada z nás používá mléko či vejce, ovšem plně veganskou variantu nabízí chia semínka.

9. plné bílkovin
Pouhá dvě lžíce obsahují neuvěřitelné 4 g bílkovin.

10. bez lepku
Pokud hlídáte, aby Vaše strava byla bezlepková, tak o chia semínek nemusíte dělat obavy, navíc díky jemné chuti je lze přidat ke všem dobrotám.

Nezapomeňte, že další články jsou ve výrobě :-) Proto nás sledujte:
Na Facebooku: MorgenVIT CZ/SK
Na Instagramu: @morgenvit
Nebo se přihlaste na odběr newsletterů

Přejeme krásný a zdravý den.
Zpět na blog